Всички показатели са в норма - и микробиологични, и за наличие на 4

...
Всички показатели са в норма - и микробиологични, и за наличие на 4
Коментари Харесай

Морето е чисто, показват с данни Ривиера и независима лаборатория

Всички индикатори са в норма - и микробиологични, и за съществуване на 4 тежки метала, обяснява мениджърът на комплекса Мирена Христова, която е убедена, че туристите искат да видят обосновани обстоятелства

Чиста ли е морската вода по нашето крайбрежие? Този въпрос вълнува туристи, хотелиери, министри, а от отговора зависи какъв ще е сезонът.

Заради спекулации и клюки притежатели на хотели вършат проучвания в самостоятелни лаборатории, които наблюдават необятен набор от хипотетични рискове. Заетите в този бизнес са уверени, че всяването на подозрение по отношение на чистотата на водата е проведена офанзива против туризма, с цел да изберат туристите прилежащи страни. (Виж мнението на екоминистъра долу)

Че водата е чиста и няма място за терзание, уведомяват ежедневно медиите, като цитират разбори на виновните институции.

Дали хората не имат вяра на институциите, или елементарно се поддават на внушения, или би трябвало някой да им изясни обосновано положението на водата, се заеха от комплекс “Ривиера ” до Златни пясъци.

Мениджърът на комплекса Мирена Христова разказа за “24 часа ”, че са се обърнали към частна лаборатория, с цел да изследва морето пред хотел “Оазис ”.

“Ривиера ” направи собствен мониторинг след необосновани коментари

за вероятно замърсяване. Смятаме, че това пречи на туристическия ни сезон. Ние получаваме постоянно сводки от РЗИ, само че взехме решение да поръчаме и наше проучване, с цел да сме сигурни и да покажем на нашите посетители, че няма място за терзание. Пробите бяха изследвани за чревни ентерококи и ешерихия коли.

Във водата пред хотел “Оазис ” не са открити ентерококи, ешерихия коли са 61 биологични единици на 100 куб. см вода - при референтни стойности 250 единици.

Всички индикатори са в норма - и микробиологични, и за съществуване

на 4 тежки метала, изяснява мениджърът на комплекса Мирена Христова, която е уверена, че туристите желаят да видят обосновани данни. Получават ги по разнообразни канали. 

От лабораторията ни посъветваха с изключение на типичната микробиология, която нормално се изследва, да прибавим и инспекция за тежки метали, посочени в протокола.

За металите кадмий, арсен, олово и живак не се потвърждава стойност - това значи, че не са открити никакви, няма и диря от тези метали. Всички резултати се оказват в допустимите правила и

екипът на комплекса уведомява гостите си

за тях персонално и по разнообразни осведомителни канали ”, изясни Христова.

“Освен микробиологичната непорочност от “Ривиера ” ни поръчаха да изследваме още 4 тежки метала - кадмий, арсен, олово и живак. Резултатите от пробите са напълно в нормата, морската вода е чиста ”, това удостовери и д-р Даниела Караилиева от профилираната лаборатория “Риск надзор ”, която извърши поръчка на комплекса и взе проби от морската вода пред един от хотелите.

“Контролните органи в страната вършат добър мониторинг. Както е по закон, от РЗИ вършат микробиологичен надзор, Басейнова дирекция прави други профилирани проучвания, всички могат да бъдат спокойни, страната си прави нейната работа.

Към лабораторията се обръщат и други клиенти,

правили сме няколко изследвания и при нито едно от тях не излезе каквото и да било замърсяване ”,

безапелационна е доктор Караилиева. Самата тя е била на отмора по нашето Черноморие преди седмица.

Експертът счита, че с цел да откриеш нещо, би трябвало да знаеш какво търсиш, тъй като няма изясненост за параментрите на потенциалната заплаха от язовир “Нова Каховка ” в Украйна.

Доцент Николай Вълчев, шеф на Института по океанология към Българска академия на науките:

Вярвайте на институциите, не на изявления в обществените мрежи 

- Г-н Вълчев, за какви замърсители следи екипът на института?

- Ние мерим еутрофикацията на морската вода, което е обвързвано с биогенни детайли. Това е наторяването на морската вода със съединения на фосфор, азот и силиций, които влизат и в състава на селскостопанските торове и посредством тях стигат неизбежно до морето - посредством реки и подпочвени води.

Мерим хлорофила, който не е замърсител, само че е мярка за количеството на планктона в морската вода, обвързвана с неговия разцвет. Причинява го нарасналото количество на биогенни детайли. Изследваме и видовия състав на тези фитопланктони. Това е значимо, тъй като всеки сезон се отличава с съответен състав и в случай че той е друг от упования за годината, това е белег, че се е трансформирала средата. И там към този момент може да търсим взаимовръзката с разнообразни замърсители.

Досега не сме засичали нищо извънредно,  фитопланктонът цъфти в нормите за това време на годината и няма по какъв начин това да е обвързвано с някакво друго, извънредно замърсяване, което вероятно идва от Украйна. В рамките на мониторинга вършим и други проучвания, само че тази година нямахме нужното за тях финансиране.

- Правите ли замервания за заплахите, за които в Одеса са под паника?

- Аз не знам дали и защо са под паника в Одеса. Няма сигурна информация, чуват се единствено спекулации. Ако знаехме тъкмо защо са под паника - като състав и централизация на съответен замърсител, ние можем по-адекватно да реагираме на обстановката. В момента се пускат някакви бомбастични изказвания за  големи количества нефтопродукти, за радиоактивни детайли. Ние тях не измерваме.

- Чиста ли е рибата в морето?

- Мидите са естественият “пречиствател ” на морската вода и в тях се складират най-различни субстанции. Там може да има и тежки метали, пластмаса, както и в другите морски организми.

Нищо в морето не е нечисто повече, в сравнение с се чака да бъде, тъй че няма потребност да сме ненужно внимателни към рибата и мидите. За мидите би трябвало да следим дали са от сертифицирани ферми. Опасни могат да бъдат нормалните за Черно море замърсители - над 100 субстанции, наречени характерни замърсители, които не знам наизуст. Отделно - разнообразни производни на нефтопродуктите след промяна в морската среда, радионуклиди. Изследванията на “Басейнова дирекция ” не са открили нищо обезпокоително в пробите им.

За тези 100 субстанции би трябвало да се включат сертифицирани лаборатории към Министерство на околната среда и водите. Ние правим дребна част от тези разбори, които са свързани с физико-химични характерности - температура, соленост, наличие на О2, биогенни детайли. Но главната институция е Изпълнителната организация по околна среда и водите.

- Кой замърсител, попаднал в морски артикули, се унищожава при термична обработка?

- Някои типове бактерии, само че те не са замърсители. Например ешерихия коли е обвързвана със замърсяване от отходни води. Останалите от тези 100 субстанции не се въздействат от термична обработка, това са химични детайли, евентуално влизат в други връзки. Това към този момент е в областта на химията.

- Има ли радиация в Черно море?

- Радиация има постоянно и на всички места, значими са нейните равнища. Това са субстанции, публикувани на всички места по земята - някъде с по-голяма централизация, другаде с по-малки. Важно е да е в допустимите правила. Независимо от появилите се в обществените мрежи информации, че някой с някакъв си апарат измерил някаква централизация, това е несериозно дори да се разяснява. Подобни проби са комплициран развой и ги вършат формалните институции, които излизат със специфични официални съобщения, с които ни осведомят, че няма сходно замърсяване. Просто вярвайте на институциите, а не на изявления в обществените мрежи.

Екоминистър Попов: Няма радиация, Русия пробва да ни съсипе туристическия сезон

Във варненския Център за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона наблюдават с най-модерна апаратура и спътници за замърсители

“Паниката, че българското Черноморие е нечисто след взривяването на язовира “Нова Каховка ” в Украйна, е неоснователна ”, твърди министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. По думите му има документиран диалог сред водещи съветски публицисти за това по какъв начин да употребяват проблема “Нова Каховка ”, че да съсипят туристическия сезон в България и в Румъния.

“Резервациите се усилват

Има доста непознати туристи. Нещата наподобяват по-добре. Работихме в продължение на един месец, с цел да обясняваме, че няма учредения за терзание. Няма никакво замърсяване от Украйна ”, посочи Попов по Нова тв.

“Чистотата на морската вода се следи непрекъснато и всеки, който забележи нередности, би трябвало да уведоми министерството. Казусът “Нова Каховка ” е доста сериозен проблем, само че той е на територията на Украйна ”, съобщи министър Попов.

В профилирания Център за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ “Н. Й. Вапцаров ” във Варна наблюдават с най-модерна инсталация и спътници за евентуални замърсители. Оттам също удостоверяват чистотата на морската вода. Според техните данни евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. 

“Имаме сателитна картина и на възможните петна, и на морските течения. Делтата на Дунав също е самобитна спирачка за замърсяването ”, съобщи шефът на Центъра за мониторинг, капитан първи сан проф. доктор Мирослав Цветков.

Справките, които РЗИ – Варна, прави регулярно във всичките 23 зони на Варненското черноморско крайбрежие, също сочат, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични индикатори са в норма. Последната към този момент информация е отпреди седмица - от 10 юли 2023 година

Междувременно кметове провеждат всеобщо плуване,

в което с персоналното си присъединяване желаят да показват, че Черно море е чисто и туристите могат умерено да се къпят. Участниците в обичайния маратон “Галата – Варна ” ще плуват в чисти води, по този начин твърдят уредниците - Военноморски сили, община Варна и състезателен клуб “Черно море ”.

Според последната информация в двата следени пункта – на плажа в кв. “Аспарухово ” и на Офицерския плаж, микробиологичните индикатори на водата са отлични. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР